A Varázslatos Magyarország az ország ezreket megmozgató természetfotós pályázata, melyen a fotósok kilenc hónapon át tartó megmérettetésben versenyeznek a havi díjakért, majd a VM év végi dobogós helyezéseiért. 

A VM csapata március 30-án egy online díjátadó keretében jelentette be, hogy kik lettek a tavalyi évad legsikeresebb fotósai és különdíjasai. Az esemény különleges helyszínen, különleges vendégekkel és nagy bejelentésekkel zajlott. 

A VM az ország egyik emblematikus és egyben egyik legszebb helyszínén, a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén található Prédikálószéknél tartotta átadóját, s a háttérben a Duna kanyarulata és a Börzsöny magaslatai voltak a „természetes díszletek”. 

Az eseményen személyesen is részt vett a három legsikeresebb és nemzetközi szinten is elismert magyar természetfotós, Máté Bence, Daróczi Csaba és Potyó Imre. A sikereiken túl közös mindhármukban, hogy a VM elmúlt évtizedében csak ők álltak az első helyen. A dobogósok sikerük titkáról, a természetfotózásról és a jó természetfotó kulcsáról beszélgettek a VM csapatával.  

Gaál Péter, a VM alapítója fontos bejelentéseket tett: a VM új zsűritagokkal bővül, méghozzá a francia mélytengeri fotós és búvár, Laurent Ballesta, illetve ifj.Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország magazin főszerkesztője személyében. Az új zsűritagok új látásmódot, új pontozási szűrőt hoznak majd be a képek értékelésébe. Ifj.Vitray Tamás hírül adta, hogy a National Geographic Magyarország saját pályázati kategóriát indít Kedvenc színünk: a sárga címmel, ahová olyan képeket várnak, melyeken a magazint jelképező sárga szín és annak árnyalatai jelennek meg a természetben. A zsűri videópályázatának zsűritagja, a természetfilmes Tóth Zsolt Marcell elmondta, hogy a videópályázatra idén videó-snitteket várnak, amelyekből év végén ő és kollégája, Török Zoltán fognak majd természetfilmet rendezni. Daróczi Csaba hasznos tanácsokkal látta el a pályázókat az új évadra vonatkozóan, és bejelentkeztek a zsűri további tagjai is, Keleti Éva, Szilágyi Attila, Suhayda László és Novák László, hogy személyes útmutatásaikkal segítsék a fotósokat.

A VM további újdonsága, hogy a 2021-es évadot már egy vadiúj pályázati honlappal, illetve megújult arculattal köszönti április 5-től.

Az alkategóriák nyerteseinek és a különdíjasok neveinek ismertetése után Laurent Ballesta bejelentette a 2020-as pályázati év első három helyezettjének nevét:

1., Potyó Imre

2., Hargitai László 

3., Kovács Norbert 

Potyó Imre így harmadjára vehette át az első helyezettnek járó díjat, melyet szerencsére személyesen is át tudott venni, majd fogadta fotós kollégái, Máté Bence, Daróczi Csaba és Gaál Péter gratulációját. 

Végezetül a Varázslatos Magyarország megkoronázta az átadót új dalának bejelentésével és bemutatójával, melyet a Follow The Flow együttes készített a VM számára. A zenészek személyesen is eljöttek a Prédikálószékhez, hogy meséljenek új szerzeményükről, és átadhassák azt rajongóiknak és a VM követőinek.

A Varázslatos Magyarország 2021-ben újult lendülettel folytatja természetfotós pályázatát és természetvédelmi tevékenységeit. Hamarosan megjelenik nyomtatásban a VM fotós és természetvédelmi magazin tavaszi száma, a vm-magazin.hu továbbra is naponta várja olvasóit friss hírekkel, és persze folytatódik a „Ma egy fészek, holnap az óceán!” önkéntes akció-sorozat is az ország nemzeti parkjaiban. Idén is tartsatok velünk a természet varázslatos világába! 

Az átadó visszanézhető a VM YouTube, Facebook csatornáján és a vm-magazin.hu-n. 

A Varázslatos Magyarország 2020-as természetfotó pályázatának eredményei 

A 2020-as év ranglistája és összhelyezettei:
1.hely  Potyó Imre
2.hely  Hargitai László
3. hely  Kovács Norbert
4. hely  Szabó Géza Attila
5. hely  Horesnyík Ervin
6. hely  Kaszás Norbert
7. hely  Szerencsi Gábor
8. hely  Krizák István
9. hely  Koncz-Bisztricz Tamás
10. hely  Pintér Csaba
Alkategóriák
Ember a természetben:
1. helyKoncz-Bisztricz Tamás
2. helyBéres Attila
3. helyifj. Németh Lajos 
Képek a nagyvilágból: 
1. helyKis Szilveszter
2. helyNásfayné Kőházi Mária
3. helyHoresnyík Ervin
Mozgásban a természet:
1. helyDr. Kriska György
2. helyKoncz-Bisztricz Tamás
3. helyPintér Henrietta
Élet az otthonunkban:
1. helyVölgyi István
2. helyBukovinszki Valéria
3. helySzerencsi Gábor
Különdíjak: 
A naturArt különdíja a legkreatívabb természetfotóért: Szűcs Boldizsár: Halperspektíva 
A Metrirep Kft. különdíja:Sztrehárszki Lili
Közönségszavazás – különdíj:Szőke Viktória
A legtöbb pályázat – különdíj:Koncz-Bisztricz Tamás és Nagy János
A legtöbb feltöltött fotó – különdíj:Koncz-Bisztricz Tamás
A legtöbb, nemzeti parkban készített kép a legtöbb pályázati kategóriában – különdíj:Kádár Ferenc

A teljes ranglista elérhető itt: https://varazslatosmagyarorszag.hu/index.php?oldal=ranglista