2008 óta ünnepeljük április 27-én a Tapírok Világnapját, amely ezeknek az összetéveszthetetlen külsejű egzotikus patásoknak a szorult helyzetére hívja fel a figyelmet.

A ma élő négy tapírfaj mindegyike szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján – hárman ráadásul veszélyeztetett besorolással – elsősorban orvvadászatuk és élőhelyük zsugorodása következtében. Az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogramban (EAZA EEP) részt vevő Debreceni Állatkertben 2011 óta élnek dél-amerikai tapírok, akik az elmúlt években több utóddal is megörvendeztették a nagyközönséget.

A tapírok eddig a velük egy térségből származó kapibarákkal osztoztak tematikus kifutójukon, amelybe március 31-én két nagy mara érkezett. A leendő tenyészpárt alkotó fiatal hím és nőstény Debrecenben találkoztak először egymással, mivel az előbbi a Frankfurti, utóbbi pedig az Amszterdami Állatkertből származik. Az érkezésük utáni karanténidőszak és fokozatos összeszoktatás után már birtokba is vették a Dél-Amerika-soron található társaskifutót. Az Argentína déli és középső részén fekvő pampákon őshonos nagy mara, más néven pampanyúl (Dolichotis patagonum) a kapibara után a legnagyobb termetű rágcsáló. Megjelenése igen különleges: feje rövidfülű nyúléra, míg teste inkább apró szarvaséra vagy más patáséra emlékeztet.

Az intézmény újvilági gyűjteményét gyarapítja mostantól egy nandukakas is, aki április 21-én érkezett a csehországi Ústí nad Labem állatkertjéből. A tervek szerint hamarosan hozzá is potenciális pár költözik. A Dél-Amerika keleti pampáin őshonos nandu (Rhea americana) a kontinens legnagyobb termetű madara, bár a világrekorder struccnál jóval alacsonyabb és karcsúbb. Nevét a kakasok násztánc közben hallatott jellegzetes kiáltása után kapta.

Az új jövevényeket már az újranyitás napján megcsodálhatják majd a látogatók.