Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Van egy hely a Balaton déli partján, Balatonszemesen, ami országos szinten elismert, és amiért még Budapestről is megéri leutazni egy jó ebédre vagy vacsorára. De persze első körben érdemes foglalni, mert egy napsütéses, szombati napon nem biztos, hogy akad szabad asztaluk!

Régi emlékek

Had kezdjem egy vallomással: a Kistücsök volt életem első olyan éttermi élménye, ami komoly nyomot hagyott. Az első vacsora után biztosan éreztem, hogy ez nem olyan, mint az általam megszokott part menti büfé, de nem is olyan, mint édesapám kedvenc csárdája. Ez nem egy sima étterem. Ez különlegesebb annál.

Persze akkor még nagyon fiatal voltam. Tizenéves. És nem hittem, hogy később majd komolyan fogok foglalkozni a gasztronómiával. De az évek teltek, és mostanra már végigjártam a budapesti éttermek legjobbjait, és végigkóstoltam rengeteg kiemelkedő minőségű menüsor… de a Kistücsök iránti vágyam nem csillapodott. És akárhányszor találkozok a főztjükkel, mindig elégedetten konstatálom, hogy: Ez még mindig nagyon jó!

Van, ami változik, és van, ami nem

A Kistücsök szíve, Csapody Balázs étteremtulajdonos, a lelke meg Jahni László konyhafőnök. Vagy fordítva. Ez a két név az állandó és a garancia.

Balázs lassan három évtizeddel ezelőtt, huszonévesen vette át az étterem vezetését, és akkor még nagyon más volt a piac. Mások voltak az igények, másra voltak nyitottak az emberek. De az biztos, hogy a Kistücsök már akkor is kiemelkedett a mezőnyből.

És ma is ott van az egyre erősebb élbolyban. Konkrétan 2020-ban is a dobogón álltak a Top 10 vidéki étterem listán (3. helyezett, a Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauza szerint).

De ahhoz, hogy az állandó top minőséget tudják tartani, nyilván változni is kell.

A belső teret többször újították már meg, de legutoljára, most tavasszal a terasz bővült, és egy zárható télikert épült. Így már 90 fő is kényelmesen helyet tud foglalni náluk az új biztonsági elvárások szerint.

(És nemsokára szálláshelyük is nyílik a szomszédban. Így nyáron már ott is lehet aludni egy jó vacsora után.)

Ez nem fine dining, ez tisztességes magyar konyha

Ha már az állandó változásról beszéltem, a Kistücsöknél nem újkeletű dolog, hogy 6 hetente cserélődik a menü. A regionális konyhán van a hangsúly, de a szezonalitást szem előtt tartva.

Vannak az étlapon levehetetlen fogások, és van a folyamatosan változó menü, attól függően, hogy éppen milyen friss alapanyagok teremnek, vagy milyen ünnep közeleg.

És egy ilyen típusú étteremnél, ami valóban az ország toplistájának élén figyel, felmerül a kérdés, hogy “mennyire fine dining”?

A válasz pedig az, hogy: semennyire!

Az ételek nincsenek kitekerve, elvarázsolva, totálisan fejre állítva. De meglepetés mégis akad bőven, hiszen a tálalás és egy-két extra alapanyag pont annyira fűszerezi az élményt, hogy emlékezetes marad az élmény.

A mi menünk

Direkt nem egyedül érkeztem, hogy minél több ételt meg tudjak kóstolni (egy harapás is aranyat ér!), így élőételt, levest, főételt és desszertet is többfélét választottunk.

Mutatom, hogy miket rendeltek a mellettem ülők:

Előétel:

Sült padlizsánkrém kovászos házi kenyérrel

Főfogások:

Csiperkegombás rizottó nemesvámosi tökmaggal és tökmagolajjal

Szarvas vadas mártással, burgonyafánkkal

Desszertek:

Madártej

Házi krémes (pácolt gyümölcsökkel)

Az első és legszembetűnőbb pozitív meglepetés az ételek mérete. Sok elegánsabb helyen csökkentik le az adagokat drasztikusan, ami nekem, aki szeret minél többféle fogást rendelni nem akkora probléma, de a családom többi tagja egyáltalán nem rajong az picike falatokért. Nos, ezek bizony nem egéradagok. Egy előétellel és egy főétellel is simán  jól lehet lakni, és egy esetleges desszert után már rendesen tele lesz pakolva a bendő.

Kiemelném még a letisztult tálalást. Szép, színes minden tányér tartalma, de nincs az étel felesleges dolgokkal telepakolva, csak hogy extrémebben nézzen ki.

Az ízek hagyománytisztelőek, de érezni bennük az apró csavart, a titkos összetevőt, a séf saját receptjére jellemző finomságot. És rengeteget számít az is, hogy gondosan válogatott alapanyagokból készül minden. Egy egyszerű rizottó mennybe megy a minőségi tökmagolajtól.

Most pedig mutatom az én menümet is, ami határozottan a legizgalmasabb színfoltja az étlapnak.

Vegánoknak és húsevőknek egyaránt

Balázs 5 hónapon keresztül folytatott vegán életmódot, úgyhogy pontosan tudja, hogy mire vágyik az, aki az állati összetevőket mellőzné, de mégis jót enne egy magyar étteremben.

Itt nem csak elvétve találunk 1-2 olyan kreációt, amiről levették a húst, és a trend miatt vegánnak nevezték el.

A “Régiónk vegán ízei menü” egy négy fogásból álló sor, amit szerencsére válogatás nélkül bevállaltam. És bár én húsevő vagyok, abszolút nem volt hiányérzetem utána.

Zöldfűszeres töltött paradicsom sültpaprika mártással

Tárkonyos meggyleves

Paprikás újkrumpli grillezett paprikával, metélőhagymával

Mandula puding házi granolával, sárgabarackkal

A paradicsom remek bemelegítő fogás. Friss, üde étel, felkorbácsolja az étvágyat.

A meggyleves házi aszalt meggybetéttel érkezik, és a tárkonytól kicsit pikáns lesz. Rekkenő hőségben közönségkedvenc lesz belőle!

A paprikás krumplitól először megijedtem, mert azt hittem, hogy csípni fog, de a tetején édes, grillezett paprika díszeleg (ha jól sejtem padron).

És a desszert méltó zárása a sornak. Ékes példája annak, amikor a textúrák kellemesen játszanak egy ételen belül. A granola roppan, a puding krémesen lágy, és a barack is pont csak annyira van feldolgozva, hogy még érezni lehessen a gyümölcs húsát.

Már mennék is vissza

Egy dolog miatt van csak hiányérzetem: rengeteg ételt nem kóstoltam még meg az étlapról!

Kacsamáj terrine, szász húsleves, csomboros töltött káposzta vagy kacsacomb káposztás cvekedlivel… de még egy harcsaparikás vagy egy csirkepörkölt is jöhetne bármikor.

Mindegyikre vágyom, és a vegán ételek után határozottan kíváncsi lennék a klasszikusabb vonalra is!

Menük és árak

Az árakat is figyelembe véve, szerintem az egyik legjobb választás a “Régiónk ízei menü” (9990 ft) és a “Régiónk vegán ízei menü” (8990 ft), hiszen így 4, normál méretű ételt tud megkóstolni az ember, kedvezményes áron. Ezek az ételek amúgy külön-külön is megrendelhetőek.

A levesek és a desszertek amúgy 2000 forint körül mozognak. Húsmentes főételt már 3000 forint alatt is találunk, a húsosakat pedig 4000 forint környékén kínálják.

A Kistücsök legendás hely, és évtizedeken át hű tudott maradni a nevéhez. A Covid sem törte meg őket, és még mindig a déli part legvonzóbb helyeként várják a gasztronómia és a Balaton szerelmeseit!

Elérhetőség és asztalfoglalás:

Balatonszemes, 8636, Bajcsy-Zsilinszky út 25

http://www.kistucsok.hu/