Világűrben járt paradicsommagokat vetettek el a Veresi Paradicsom szakkertészei Dárdai Blanka énekesnő közreműködésével a veresegyházi kutató-demó üvegházban. Az űrmagok a NASA kutatási projektjéből kerültek Magyarországra Schuminszky Nándorhoz, a Magyar Asztronautikai Társaság elnökségi tagjához, aki felajánlotta a különleges magokat a Veresi Paradicsomnak, ahol a szakszerű vetés után folyamatos kontroll alatt fejlődnek palántává, és növekednek majd.

A NASA más amerikai kutatóközpontok közreműködésével indította el SEED II elnevezésű oktatási programját. A most elültetett szetthez három különálló vetőmagcsomag tartozik. Mindegyik mag azonos változathoz, a California Rutgers Supreme paradicsomhoz tartozik, mindegyik magot azonos módon készítettek elő, majd 1997. szeptember 25. és 1997. október 6. között egy 9 napos időszakra különböző körülmények közé juttatták el. A magok egy részét az Atlantis űrrepülő rakterében a világűrbe juttatták, a másik részét száraz tartályban a floridai Key Largónál víz alá eresztették, míg a kontrollmagok a szárazföldön maradtak a Park Seed vállalatnál. A magokat két évvel később, 1999-ben oktatási-kísérleti céllal iskoláknak, tanintézményeknek, gyűjtőknek juttatták el.

Megfelelő körülmények között a magok 5-7 nap múlva kikelnek, a palántákat a szakkertészek elültetik kőzetgyapotkockákba, és tiszta, hidrokultúrás termesztési metódusban növekednek majd. A termést jótékony célra, licitálásra bocsátja majd a veresegyházi üvegház.

Tiszta termesztés – innováció – környezetvédelem – fenntarthatóság – társadalmi felelősségvállalás

Márkus Zsolt egy nemzetközi multivállalat európai CEO állását hagyta ott, hogy elindítsa a Veresi Paradicsom Kft.-t 2014-ben, mivel szeretett volna Magyarországon értéket teremteni. Az elsődleges célja a kertészeti beruházás kapcsán a technológia és innováció meghonosítása az ágazatban, illetve a  tiszta termesztési technológia elterjesztése és a vásárlók edukációja. Az ügyvezető alapcélja, hogy ne csak a nyugat-európai fogyasztó kapjon prémium zöldséget, hanem a hazai piacon is elérhető legyen tiszta termesztési technológiájú, magas beltartalmi értékű paradicsom, amelynek egészségre gyakorolt hatása jelentősen jobb, mint az átlag termékeké. Vállalkozói szemléletét és technológia iránti vonzalmát mi sem jelzi jobban, hogy az elmúlt öt évben újabb és újabb vállalkozásokat indított, vagy vette át az irányítását többek között a Dymex Supply Kft.-nek, amely globális gyártóvállalatok termelésoptimalizálását támogatja ipari alkatrészek ellátásával Szingapúrtól Kazahsztánon át Európáig, vagy a Powerpak Kft.-t, amely tisztítószerek és kozmetikumok exportra történő gyártásával foglalkozik. 

Márkus Zsolt alapító-tulajdonos az első olyan hazai üvegházat irányítja, ahol az év minden napján – így az őszi és téli évszakokban is – ugyanolyan ízletes, magas minőségű és magas beltartalmi értékű paradicsomok teremnek, mint tavasszal és nyáron. A Veresi Paradicsom hozzávetőlegesen több mint ezer tonna importot vált ki hazai termeléssel. Ez azért különösen fontos, mert az import paradicsomokhoz képest a veresi beltartalmi értéke akár 300-600%-kal magasabb. Ennek oka, hogy a bogyók a tövön érnek meg, nem a szállítás során, vagy a raktárban. Az ügyvezetők alapcélja, hogy ne csak a nyugat-európai fogyasztó kapjon prémium zöldséget, hanem a hazai piacon is elérhető legyen tiszta termesztési technológiájú, magas tápértékű paradicsom, amelynek egészségre gyakorolt hatása jelentősen jobb, mint az import vagy más termékeké.

A veresegyházi üvegházban nem hagyományos paradicsomot, hanem különlegességeket termesztenek, a Veresi Paradicsom elsőként kezdte meg ezeknek a különlegességeknek a hazai bevezetését, és ezen a területen jelenleg is piacvezető itthon. A Cukorfalat és Piccolo fajta Brix-értéke, azaz édességi foka 12 – ezek a világon a legédesebb paradicsomok, cukorfokuk a szőlőével vetekszik. Ezt a két fajtát itthon más nem termesztheti, a Veresi Paradicsomé a licenc. A paradicsomok az élelmiszeráruház-láncok mellett világszerte ismert Michelin-csillagos éttermekbe jutnak el – így például a Mészáros Ádám vezette Onyxba, illetve a Széll Tamás-Szulló Szabina jegyezte Stand Restaurantba.

A minden szempontból prémium minőség – a kiváló, édes íz, tökéletes küllem, magas beltartalmi értékek – a kitűnő vetőmag használata mellett annak köszönhető, hogy a termesztés során nem használnak felesleges vegyszereket; a beporzást a poszméh, a kártevők elleni védelmet fürkészdarázs és ragadozó poloska végzi. A saját meteorológiai állomás fontos része a szabályozásnak; az adatok alapján klímakomputerrel elemzik és vezérlik a hőmérsékletet, páratartalmat. A töveket organikus kókuszrostpárnába ültetik, így a szabadföldivel ellentétben a földből nem tud káros anyagokat vagy vegyszermaradványokat felszívni a növény. Az öntözővizet folyamatosan és pontosan ellenőrzik, így a paradicsomokba kizárólag ellenőrzött anyagok juthatnak. Az üvegházban szigorú higiéniai előírásokat kell betartania mindenkinek, aki belép, illetve az egész munkafolyamatra – az ültetéstől kezdve a szedésen át egészen a zöldhulladék takarításáig – szintén szigorú higiéniai előírások vonatkoznak.

A Veresegyház termálkútjaiból kinyert víznek köszönhetően zéró emissziójú fűtésrendszert üzemel. A technológiának nincs környezetterhelése, mert az elhűtött víz nem a szennyvízhez kerül, hanem visszasajtolják. Az öntözővíz 100%-át összegyűjtik, és tisztítás után újrahasznosítják. Mindkét tevékenység egyedülálló Magyarországon. A csomagolások FSC-sztenderd újrafelhasznált papírból készülnek, idén bevezették a magyar piacra az első műanyagmentes csomagolóanyagot. A cég évente több mint ezer tonna, 50 autóbusznyi éves szén-dioxid kibocsátásával egyenértékű szén-dioxidot használ fel a fotoszintézis támogatásához.

A Veresi Paradicsom számára kiemelkedően fontos az innováció, valamint a kutatás-fejlesztés és oktatás integrálása a termesztésbe, az üzletfejlesztésbe és a kereskedelmi tevékenységekbe. 2017-ben egy egyetemi szakmai gyakorlatot követően a Corvinus Egyetemen tananyag lett a Veresi Paradicsomból.  A Szent István Egyetemmel szintén folyamatos az együttműködés, évek óta a szakmai gyakorlati program része a Veresi Paradicsom. A vállalat edukációs tevékenységét bővíti azzal a hamarosan megépülő látogatóközponttal, ahol bárki megismerheti a tiszta, hidrokultúrás termesztési technológiát.

Az eleinte inkább exportra termelő cég mostanra már kizárólag a hazai piacra értékesít. A tulajdonos-ügyvezető Márkus Zsolt a magyar üzleti életben példamutató vállalati filozófiája, hogy a társadalmi felelősségvállalásnak – a jótékonykodási tevékenység mellett – fontos – ha nem fontosabb – része, hogy a magyar gazdaságot, így a magyar munkaerőt támogassa, még akkor is, ha ez jóval kevesebb, akár fele annyi haszonnal jár cégének. A külföldi üvegházakban – pl. Hollandiában és Ausztriában – dolgozó magyar zöldmunkások közül sokakat sikerült a magas színvonalú munkakörülményekkel és az európai bérekkel versengő fizetéssel hazacsábítani. További vonzóerő, hogy a vállalat karriertervet ad, mert a munkavállalók specialistává válhatnak területükön, amely a szakmai előrelépés mellett magasabb bérezéssel jár. Munkáltatói alapérték a családbarát munkahely fenntartása; ide tartozik a rugalmasan választható munkaidő-beosztás, a kismamákat támogató program, és a tervezett vállalati óvoda, a nyári szünidőben pedig a gyerekfoglalkoztató létrehozása.

A Veresi Paradicsom sikereit mutatják a külföldi és hazai elismerések: 2017-ben nyerte el a legjobb magyarországi agrárvállalati kategóriát a KKV-k között, 2017-ben és 2018-ban meghívást kapott Berlinbe a Tomato Inspiration Eventre, amelyre a 100 leginnovatívabb kertészetet hívják meg, 2018-ban bekerült a „Piccolo klubba”, amely a kertészeti „bajnokok ligája”. 2019-ben Jójárt Rita és Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom ügyvezetői nyerték az EY Az Év Üzletembere gáláján az Újgenerációs gyártástechnológiákért járó különdíjat, ami azért is különösen fontos, mert ez az első E&Y-díj, amit Európában egy, a kertészeti szektorban működő vállalatnak kiosztottak.

A Veresi Paradicsom egész éves termesztése lehetővé teszi, hogy érésgyorsító-mentes, felesleges vegyszerek nélküli, magas beltartalmi értékű, egészséges, igazán finom paradicsom kerülhessen a család asztalára.

Fotó: Csákvári Péter