A Varázslatos Magyarország, az ország ezreit megmozgató természetfotós és természetvédelmi program több különlegességgel készült tavaszra.

VM magazin

Megjelent a VM fotós és természetvédelmi magazinjának második száma. A lapszám borítóját Máté Bence alkotása díszíti, aki pályafutása elején maga is VM-es pályázóként tevékenykedett, most pedig aktív tagja a csapatnak. Bence címlapunk sztárját, a fészeképítő szalakótát abban az odúban kapta lencsevégre, amelyet maga készített pusztaszeri fotós tanyáján tíz évvel ezelőtt, és azóta 54 szalakóta fióka röppent már ki belőle. 

A tavaszi számba az élővilág jeleneteiből három nemzeti park hozott izgalmas témákat, az Ökológiai Kutatóközpont tudósai és a WWF természetvédelmi szakemberei gondolatébresztő cikkeket, az ország legjobb természetfotósai egyedülálló képeik elkészítésének titkát fedték fel, valamint beszélgettünk pszichológusokkal is a világban végbemenő folyamatok pszichés hatásairól.

VM dal

A VM másik nagy dobása tavaszra egy nagyvolumenű dal és klip forgatása volt. Hazai sztárok fogtak össze a természetvédelemért, így született meg a Csak egy pillanat című dal, amelyet a Gold Record jegyez, és Lábas Viki a Margaret Island énekesnője, Trokán Nóra színművésznő, Puskás Peti a The Biebers és Buzás Bence a Stolen Beat frontembere énekelt fel. 

A dal mind mondanivalójában, mind pedig hangulatában tökéletesen tükrözi a VM szellemiségét. A fülbemászó dallamokkal fűszerezett sorok, arra buzdítanak minket, hogy ismerjük meg és értékeljük hazánk természeti szépségeit, járjuk be és óvjuk nemzeti parkjaink rejtett vidékeit és páratlan élővilágát.

A dalt május 24-én a VM bemutatja online átadóján, hivatalosan pedig a Gold Record teszi közzé május 25-én!  

VM X. – online Puskás Petivel – május 24., 20:00 https://www.facebook.com/events/524284298450903/

Bepótoljuk a járvány miatt elmaradt természetfotós versenyünk díjátadóját. Online közvetítésünkben fedjük fel az ország legsikeresebb természetfotósaink nevét és mutatjuk be fotóikat a nagyközönségnek. 

A legjobbak sorát Puskás Peti, a The Biebers frontembere, és Csasznyi Blanka Flóra táncművész, a dal videóklipjének szereplőitől tudhatják meg a fotósok. 

Puskás Peti, The Biebers

„Csodálatos kezdeményezésnek tartom a VM-et. Nemzeti parkjainkat védeni kell, felelősek vagyunk környezeti értékeinkért, őrizzük meg országunk természeti kincseit. Szükségszerű pillanatokat élünk, meg kell változtatnunk az életformánkat. Az utolsó percekben vagyunk, amikor még dönthetünk arról, hogy milyen jövőt képzelünk el magunknak és a gyerekeinknek: egy egészséges, fenntartható világot, gazdag állat- és növényvilággal, vagy elpusztítjuk azt, ami millió évbe került az evolúciónak.”

Trokán Nóra, színművész

„A természet gyerekkorom óra része a mindennapjaimnak. Minden olyan projekt, ami a természet szeretetéért, védelméért jön létre, kedves nekem.

A dal nekem azt a kikapcsolódást jelenti, amit csak a természetben kaphat az ember. A csendet, a friss levegőt, a napot semmi más nem pótolhatja.”

Lábas Viki, Margaret Island

„Egy nagyon jó kezdeményezésnek tartom a VM-et, szeretem olyan projektekhez adni a nevem, amik felhívják a figyelmet az odafigyelésre és a tudatosságra.

Ha tehetjük, szabaduljunk meg kicsit a technikai eszközeinktől, lépjünk ki a minket körülvevő elektroszmogból, és mozduljunk ki a természetbe. Próbáljuk meg meglátni a minket körülvevő apróságokban a szépet, és azt, hogy mekkora kincs is, hogy ezen a bolygón élhetünk.”

Buzás Bence, Stolen Beat

„Nagyon szimpatikus volt számomra a csapat, a téma is közel állt hozzám, így teljesen egyértelmű volt, hogy elvállalom a dalt. Számomra a természet a teljes függetlenséget és kikapcsolódást jelenti. Ez a dal szerintem tökéletesen leírja az érzéseket, amik kavarognak az emberben miközben elszakad a külvilágtól és csak bóklászik a természetben.”