Immáron hagyományosan, minden év tavaszán debütál a BalatonBor legújabb évjárata: ezúttal április 25-én lehet először megkóstolni a 2019-as szüret eredményeként palackba került olaszrizlingeket Badacsonyban a Hableányban. 

Az idei évben az előző négy évjárat tapasztalatai alapján több fontos elme is módosult a BalatonBor szabályzatban. Az előző években egy bírálati időpontra küldhették a borászok a BalatonBor jelölteket, idei évben már több bírálati időpontot határoztunk meg, hogy legkésőbb március első felében már forgalmoba jöhessenek az első BalatonBorok. Az idei évebn ezért több premier is lesz. Az első hivatalos évjáratbemutató április 24-én tartja a BalatoniKör & RizlingGeneráció Badacsonyban a Hableányban.

Az idei évi első bírálat után dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus és szakértő a következőt írta:

„Nincs annál nagyobb siker, mint 5 év után azt látni, hogy mindenki egy kottából játszik és élvezi! A BalatonBor a legjobb dolog ami az elmúlt 5 évben a magyar borral történt.“ Az idei évben először tapasztalhattuk a bírálaton, hogy nem volt szürke zóna, egyértelmű stílus alakult ki a borászoknál.

Gyukli Krisztián, a Rizling Generáció elnöke is hasonlóan látja a termék fejlődését és egyértelműen körvonalazódik szerinte is, hogy a BalatonBor az ötödik évében a régió szilárd alaptermékévé tudott avanzsálni.

„Az ötödik évébe lépett BalatonBor idei bírálatán egyértelművé vált, hogy bár a tó körüli szőlőültetvények nagy távolságra vannak egymástól, az azokról készített Olaszrizlingek mind karakterben, mind aromaprofilban nagyon közel vannak egymáshoz. Jó látni, hogy a termelők nemcsak egymás gondolatait, hanem a borokon keresztül a balatoni termőhely üzenetét is értik. Ez a termőtáj a stabil fundamentuma annak a közös gondolkodásnak, melyre érdemes falakat és tetőt építeni.”

Dobosi Győző Balatoni Kör alapítótag és balatoni borász, valamint a BalatonBor & Hegybor projekt felelősé szerint is egyre jobban körvonalazódik a régió bora és fejlődik a közösségi termék:

„Az ötödik évjáratot bíráltuk és észrevehető volt, hogy már a borászok kezében volt a Balatonbor elkészítése. Immáron tudjuk, hogy milyen egy könnyed, friss, fajtajelleges olaszrizling. Nagyon egységesek és jók voltak a borok, érezhető volt a stílus, és az is ami kilógott. Élvezetes és lendületes borokat fogunk 2020-ban inni.”

A BalatonBor egyik lényegi pontja a közösségi összefogáson alapuló régiós bormárka létrehozása, ebből kiindulva az „egy fecske nem csinál nyarat“ alapon az ötletgazdák szívesen fogadják a hasonló kezdeményezéseket. A tavalyi évhez hasonlóan az idei évben is a villányi összefogás eredményeként létrejött REDyketi a PH-Érték Pannonhalmai közösségi bormárkákkal is tervezünk közös megjelenéseket. 

Következő minták mentek át a bírálaton:

1. Dobosi Pincészet 

3. Effenpergel Családi Pincészet

4. Fata Pince 

5. Feind Pince 

7. Gyukli Pince 

9. Hujber Pincészet

10. Istvándy Pincészet

11. Koronczai Pincészet

12. Laposa Birtok

13. Lídia Borház

14. Szeremley Birtok 

15. Veszprémi Pince

16. Zelna Borászat

Ezzel a sorral még nincs teljesen lezárva a BalatonBor idei lista, mert további két bírálatra küldhetik be még teremlők a tételket. Már most több nevező is küldött be adatlapot a következő bírálatokra.

Idei évben az előrejelzések alapján 30 termelő és közel szézezer palack BalatonBor fog forgalomba kerülni, de a pontos mennyiséget és borászok számát az utolsó bírálat után tudjuk csak biztosra.

Miért érdemes borászként csatlakozni a kezdeményezéshez?

Vesztergom Balázs borász interjújából ez is kiderül: https://bit.ly/2RnMcBz

További bírálati időpontok:

  1. Március 10. kedd – Szentantalfa (BalatonBor, Hegybor)
  2. Május 19. kedd – Szentantalfa (BalatonBor, Hegybor)
  3. Október 27. kedd – Szentantalfa (Hegybor)

Jelentkezési szándék elküldése és a BalatonBor-ként letölteni kívánt tétel tervezett palackszámának megadására itt van lehetősége a balatoni borászoknak.

Szabályzat és nevezési lap elérhető a BalatoniKör hivatalos oldalán:

https://balatoni-kor.hu/hu-HU/BalatonBor

A BalatonBor megalakulása óta évről-évre egyre nagyobb sikert könyvelhet el magának: egyre több termelő küldi el borát bírálatra, egyre többen ismerik meg a márkát és egyre többen keresik a termelőknél és a viszonteladóknál is. Ezzel összhangban a palackszám is évről évre nő. 

A BalatonBor első évében kizárólag a termelőknél volt elérhető, második évben nyitott a régiós értékesítés és a gasztro felé. A két egyesület az ötödik évben az eddigieknél is jobban szeretné motiválni a vendéglátósokat a Balatonon elsősorban, hogy a BalatonBor mindehol elérhető legyen és ez legyen az úgynevezett „belépőbor“ kategória.

A BalatonBor kifejezetten a Balatoni borrégió területéről szüretelt Olaszrizlingből készülő könnyed, jóivású reduktív bor. A bíráló bizottság döntése értelmében csak minőségi, hibátlan borok kerülhetnek lepalackozásra. A borok és a felvásárolt szőlő piaci ára is adott: így fognak össze a borászok a szőlő alacsony felvásárlási ára ellen. A bíráló bizottság által jóváhagyott borok egységes cimkével és csavarzárral kerülnek lepalackozásra.  BalatonBor videó 

„A BalatonBor régiós termék létrehozásával közös célunk a Balaton körüli szőlőterületeken gazdálkodók piaci helyzetének stabilizálása, alkupozíciójuk erősítése. Az általuk termelt jó minőségű szőlő számukra kedvező áron történő felvásárlása, ezáltal egy minden piaci szereplő számára előnyös fair-trade termék létrehozása. Hosszú távon egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer előmozdítása, végső soron a balatoni szőlők megújítása, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok kiépítése valamint a tó körüli termőterületek növelése.”  Első évjárat: 2015