Szívélyes fogadtatás, nyugodt környezet és a klasszicista kastély arisztokratikus eleganciája az 50 hektáros kastélyparkban.

November 9.

Szent Márton Éjszakája

A fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban évről évre nagy sikerrel kerül megrendezésre Szent Márton Éjszakája, azaz a Szent Márton püspök legendájához kapcsolódó program, amely sok izgalmat és szórakozást kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A kastély parkjában november 9-én, szombaton este megelevenedik Szent Márton legendája, amely különleges élményt nyújt a résztvevőknek. A kastély immár hagyománnyá vált programja, a “szamárkeresés” Szent Márton püspök elveszett szamarának a történetét eleveníti fel: a Márton szamarát kereső gyerekek lámpásokkal járják be a sötét kastélyparkot, hogy a jószágot előkerítsék. A résztvevőknek érdemes sietni a kereséssel, hiszen a leggyorsabb megtaláló jutalomban részesül!

A rövid vetítettképes bevezetőt követő szamárkeresés mellett 19 és 20 órakor vezetett kastélylátogatással kedveskedünk az érdeklődőknek.

A programokra a belépés ingyenes!

Éttermünk Márton napi menüvel várja vendégeit. Asztalfoglalás: Tel. 06 21 311 04 21, e-mail: hotel@karolyikastely.hu

„Friss Termés”

Magyar iparművészek szalonbemutatója és vására

A fehérvárcsurgói Károlyi Kastély harmadik alkalommal ad otthont a FRISS TERMÉS szalonbemutatónak és vásárnak. Két sikeres bemutatkozás  után a kortárs magyar iparművészeket ismét a Károlyi József Alapítvány látja vendégül. A háromnapos esemény második estéjén 19.00 órától a Venti Chiavi Guitar Trió gyertyafényes koncertjét élvezhetik a vendégek.

A FRISS TERMÉS szalonbemutatón a korábban megismert művészek mellett idén számos újonnan bemutatkozó alkotóval találkozhatunk. Így a kitűnő minőségű, gondosan tervezett, és kézi technológiával készített használati tárgyak szerelmesei   az öltözékek és lakástextilek, grafikai munkák, kerámia és üvegtárgyak,  kortárs ékszerek mellett alternatív falikárpitokkal, kisbútorokkal,  porcelán világítótestekkel, gyermekeknek szánt holmikkal is testközelbe kerülhetne majd a Károlyi-Kastélyban, mely a hagyományosan minden évben megrendezett Európai Kertművészeti Napok által lett nemzetközileg ismert. A kastély kertje, és termei felüdítik a látogatókat, sétára, beszélgetésre csábít  a természet és az emberkéz alkotta ezernyi szín és forma. Érdemes egy egész napot szánni a válogatásra.

A résztvevő művészek mindhárom napon személyesen várják a vendégeket: Andrási Edina, Bartha Ágnes,  Bráda Judit,  Edőcs Márta, Fóris Barbara, Gera Noémi,  Harmati Hedvig,  Holló István, Jermakov Katalin, Karsai Zsófia, Kecskés Orsolya, Kele Ildikó, Király Fanni, Kund Réka,  Nyíri Katalin, Paczona Márta és az Alternatív falikárpit tárasaság tagjai, Pataki Mátyás, Szűcs Eszter/Pataki Tiles, Pataki Dávid,  Rófusz Kinga, Stomfai Krisztina, Szabó Zsuzsi, Szentgyörgyi Tünde, Szűcs Blanka, Vereczkey Szilvia

Megtekinthető:

november 15. péntek:        17.00-21.00

november 24. szombat:    10.00-18.00   Utána: 19.00 órától: a Venti Chiavi Guitar Trió  koncertje

november 25. vasárnap:   10.00-17.00

A koncert kivételével a belépés díjtalan.

November 16.

Szent Erzsébet napi gyertyafényes hangverseny a Venti Chiavi Guitar Trióval

A Friss Termés iparművészeti kiállítás és vásár keretében november 16-án, szombaton a Venti Chiavi Guitar Trio ad koncertet a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban.

A Venti Chiavi Gitártriót 2014-ben hozta létre a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának három gitár szakos hallgatója, Ritter Zsófia, Kormos Balázs és Tóth Álmos. Az együttes egyik fő célja a klasszikus gitártrió repertoárjának bővítése, ezért kevésbé ismert, gitártrióra írt műveket kutatnak fel és játszanak el, valamint átiratokat készítenek billentyűs és zenekari művekből. Átirataikat Tóth Álmos készíti, aki eddigi munkájáért 2018 februárjában megkapta az Aschaffenburgi Gitárverseny legjobb átiratának szóló díjat. A trió másik fő célja a magyar klasszikus zene népszerűsítése hazai és külföldi koncerteken.

Koncertjegyek: 3 000 Ft (felnőtt); 2 500 (diák, nyugdíjas)

 

November 17.

Botanikai séta

A fehérvárcsurgói Károlyi Kastély parkjában havonta megrendezett botanikai séták ősszel is várják az érdeklődőket. A soron következő sétára november 17-én, vasárnap, 14 órakor kerül sor. A kétórás program során a látogatók felfedezhetik a 22,5 hektáros történeti kertet, amely egyben természetvédelmi terület; a rekonstrukció kapcsán frissen telepített növényeket; a 100-170 éves meglévő őshonos és egzóta faállományt, a csónakázó tavat és a gloriette épületét.

A botanikai sétát Imre Gábor környezetgazdálkodási és agrármérnök, kertész vezeti.

Előzetes regisztráció kötelező, mivel a résztvevők száma korlátozott. A botanikai séta összeköthető kastélylátogatással is. 10 fő fölötti csoportoknak külön, előre egyeztetett időpontban is biztosítunk vezetett botanikai sétát.