Az itt látható tárlat nem csak azért érdekes, mert egy fantasztikus mester munkásságába lehet bepillantani. Az Emlékházban három szobában Róth Miksa bútorai, műtárgyai láthatók, melyek valaha mind a család otthonában voltak.

A történelem viharai miatt Budapesten (és Magyarországon sem) található hasonló módon, változatlan formában megmaradt középosztálybeli lakásbelső, így valóban egyedülálló az itt látható kiállítás.

A ma már műemlék épület eredetileg Gelb Sámuel bútorgyárosé volt, tőle vásárolta meg 1911-ben Róth Miksa és alakította át Petz Samu tervei alapján. Ekkor készült el az az épületrész, amely műhelyként funkcionált.

Az épület az idők folyamán több funkciót is ellátott, volt benne térképészeti vállalat és szükséglakás is.

Az utcai épület emeletén lakott Róth Miksa özvegye és három gyermeke. Ők ajándékozták végül a hagyatékot Erzsébetvárosnak, és így nyílhatott meg az Emlékház 1999-ben.

Róth Miksa, az üvegfestő

Róth Miksa, a magyar üvegfestészet és mozaikkészítés mestere 1865. december 26-án született, és 1944. júniusában halt meg Budapesten. Apja és nagyapja is üveges volt, így a család műhelyében tanulta ki a szakma alapjait. Az üvegfestést külföldön, Olaszországban, Velencében sajátította el művészi fokon. Hazatérve saját műhelyt nyitott és egyre több megrendelést kapott.

Stílusára kezdetben a historizmus volt jellemző, majd a szecesszió és az art déco jegyei jelentek meg alkotásaiban.

Az üvegmozaik mellett egyre jobban érdekelte a padlómozaik készítés is. Hosszas kísérletezés után saját vakolatalapot szabadalmaztatott.

Sorra kapta a megbízásokat, és bár az idők folyamán több alkotása is megsemmisült, azért ma is számos mozaikja látható.

Híres munkái voltak például a Hold utcai Postatakarékpénztár díszítése, a Kálvin téri templom egyik ablaka, az Országház, a Gresham-palota, a Magyar Nemzeti Bank, a Zeneakadémia, a szegedi Fogadalmi Templom, a Rózsák terén lévő Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplom, a Pannonhalmi Bencés Főapátság Szent István-kápolnája, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium díszterme, a Magyar Nemzeti Levéltár egyes részeinek díszítése.

Több alkotása látható külföldön, például a hágai királynői palotában, Oslóban a Fageborg templomban, Mexikóvárosban a Teatro Nacionalban.

Művei nagy sikert arattak, több elismerést, kitüntetést is kapott.

1898-ban elsőként neki ítélték az Iparművészeti Állami Aranyérmet, az 1900-as párizsi világkiállításon ezüst, az 1902-es torinói és az 1904-ben St. Louisi (USA) világkiállításon aranyéremmel tüntették ki. Idehaza elnyerte a Ferenc József-rend lovagi fokozatát is. Az olasz király aranyérmet adományozott neki a mozaikkészítés technikájának megújításáért.

A Róth Miksa Emlékház címe: 1078 Budapest, VII. Nefelejcs u. 26.

Bővebb információk ITT

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu