Mint arról korábban beszámoltunk, több arktikus régióban is minimum rekordot döntött a jégtakaró kiterjedése, Grönlandon csak csütörtökön kétmilliárd tonna jég olvadt el.

Steffen Olsen, a Dán Meteorológiai Szolgálat klímakutatója csütörtökön készített egy fotót arról, hogy a jégtakaró gyakorlatilag egy úszómedencévé vált, írja a Mashable.

A szakembernek helyi vadászok társaságában kellett átkelnie az árvízen, hogy megmentse az időjárási jelenségek mérése szolgáló, kifinomult rendszereket. Velük tartottak szánhúzó kutyák is, akik az addig megszokottaktól eltérően a jeges vízben lépkedtek.

Az eset Grönland észak-nyugati részén található Inglefield-öbölben történt. A víz alatt még mindig van egy vékony, 1.2 méter vastagságú jégtakaró, de ez a korábbiakhoz képest nem normális.

Olsen a Twitteren azt írta, az őslakosok tapasztalataira van szükségük, hogy a számukra ismeretlen terepen biztonságosan tudjanak mozogni.

Steffen M. Olsen@SteffenMalskaer

Communities in rely on the sea ice for transport, hunting and fishing. Extreme events, here flooding of the ice by abrupt onset of surface melt call for an incresed predictive capacity in the Arctic @BG10Blueaction @polarprediction @dmidk

Rasmus Tonboe@RasmusTonboe

@SteffenMalskaer got the difficult task of retrieving our oceanographic moorings and weather station on sea ice in North West Greenland this year. Rapid melt and sea ice with low permeability and few cracks leaves the melt water on top.

Kép megtekintése a Twitteren

Ennél a fotónál aligha kell komolyabb bizonyíték a grönlandi jégolvadásra.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu