A magyar lélek nem hiába vonzódik az olasz életérzéshez, mely olyan egyszerűen szerethetővé teszi az életet. Lássuk be, mi magyarok nem vagyunk amolyan könnyed, életigenlő, boldog nemzet, ám mégis szívesen kerülünk a vonzásába és ilyenkor nagyot csettintünk az ujjunkkal, igen, ez az, így szeretnénk mi is!

Vidáman, szenvedéllyel, hittel és szeretettel – ez Gianni Annoni titka, aki töretlen lelkesedéssel teszi elérhetővé Budapesten az Arany János utcában azt az olasz filozófiát, melytől az ember életkedve még a téli unalomban is szikrát kap, de nem akármilyet, hanem olyat, amitől a téli napsütés is melegnek tűnik.

„Facciamo un giro” – azaz menjünk egy kört, ezzel nyitja a Via Italia honlapját Gianni, mert az olasz életérzéshez hozzátartozik, hogy az élet nem csak az alapvető emberi szükségletek kielégítése, hanem a kíváncsiság és nyitottság barátokra és ismeretlenekre, az élet szépségeire meg persze beszélgetés, nevetgélés, zene, természetesen finom étkekkel, italokkal kísérve.

A képhez tartozó alt jellemző üres; ZZZZ3502-1140x760.jpg a fájlnév
Pizzakészítés felsőfokon

A Via Italia – Being Eatalian in Budapest már öt helyet jelöl, melynek első tagját már szerintem mindenki ismeri, hisz a Trattoria Pomo d’oro tizenhat éve nyitotta meg kapuit fővárosunkban, s az akkori siker ma is töretlen, nem véletlenül. Rosario Simeoli séf a tradicionális olasz fogások mellett saját receptgyűjteményével varázsol mindig újat és újat a vendégeknek az étlap állandó ételei mellett, mindig van évszakhoz igazodó különlegesség, a vendéglátás itt a vendégek szeretetével kezdődik és fejeződik be. Az alapanyagok szinte teljes egészében Olaszországból érkeznek, ez az étterem hitelességének egyik alappillére, emellé kell a gasztronómia professzionális ismerete és persze szeretete. Ettől olyan finom itt minden, nem hiába kapta meg elsőként az Olasz Szakács Szövetség védnöki tábláját, majd az Olasz Konyhaművészeti Akadémia ajánlását.

A képhez tartozó alt jellemző üres; D06A9262-1140x760.jpg a fájlnévD.O.C. Vino Bar

A második a D.O.C. Vino Bar – Olasz Borbár és Shop, Olaszország egy palackban, ahol olyan különleges borokat kóstolhatsz, vásárolhatsz, melyeket sehol máshol. Közel kétszáz fajta borból lehet válogatni, vagy beülni és egy pohár mellé a Pomo d’Oro-ból ismert sonkákból és sajtokból csipegetni, kihagyhatatlan!

A Casa Pomo d’oro a legfiatalabb tag, egy igazi különlegesség, ahol Alessandro Manna executive chef közreműködésével egy multifunkcionális élménykonyha nyitotta meg ajtaját a vendégek előtt. A rendezvények lebonyolítására alkalmas tér, lehetőséget ad borkóstolók, céges összejövetelek, sajtótájékoztatók, partik rendezésére is, ahol a gasztronómiai élmény garantált.

A Gastronomia Pomo d’oro egy tipikus osteria, azaz egy amolyan olasz kocsma, ahol lehet enni-inni és bevásárolni. Sok élelmiszer megvásárolható, melyet az étteremben is használnak, olívaolajok, kistermelői sonkák, sajtok és házi tészták, pástétomok, tájjellegű borok sorakoznak a polcokon. Meleg ételt is felszolgálnak, állandó kínálat a házi Lasagne, Cannelloni, Bolognai ragu, a Parmigiana di melanzane, de a szendvicsebédek sem megvetendők, akár saját összeválogatott alapanyagokból.

A Gelatteria pomo d’oro az olasz cukrászda, ahol a naponta frissülő kínálat, a mindig friss alapanyagok használata az alap. Tortát is lehet rendelni, Tiramisú, Sette Veli, Profiterol, Mattonella, Mille Foglie – ha ismerősen hangzanak ezek a nevek, ne habozz, a legjobbat itt találod, ha pedig még nem hallottál róluk, akkor ideje felkeresned és mosolyogva fogsz innen tovább menni, az ételérzékenyeknek is van kínálat, ám erről mindenképpen az  üzletben kell érdeklődni!

A képhez tartozó alt jellemző üres; ZZZZ3260-1140x760.jpg a fájlnévLa Fabbrica

Nos egy kis olasz utca Budapest szívében, melyet mindenkinek jó szívvel ajánlunk, biztosak vagyunk benne, hogy senki sem marad éhes, hogy szem nem marad szárazon és aki Gianninál evett vagy ivott, biztosan visszatér még, amikor csak teheti. Ám kíváncsiságunk nem állt meg itt, hanem egészen a Sas utcáig mentünk, ahol a szépséges Marczibányi palotában helyet foglaló La Fabbricába is ellátogattunk. Gyönyörű színtér, impozáns belső tér és valóban hatalmas konyha – több, mint nyolcvan fős személyzet dolgozik az étteremben!

Egy igazi sokszínű ház, mediterrán casa, ahol a tradicionális, elegáns étterem hangulattól, a kötetlen-fesztelen bisztró- és báréleten át, az elhíresült olasz street food helyeket idéző nyüzsgésig minden gasztronómiára nyitott ember megtalálja a helyét. Gianni neve fémjelzi a konyhát, bár több tulajdonossal együtt működik a legújabb mediterrán étterem, mely tavaly nyár közepén nyitott, s azóta is növekvő sikerrel működik.

A tradicionális délolasz konyha mellett pár magyar fogás is megtalálható az étlapon, sőt még akár paellát is kérhetünk, így azt hiszem a mediterrán jelző illik a legjobban, ha definiálni szeretnénk a kínálatot. Az étterem méretének megfelelően az étlap is sok választási lehetőséget biztosít, biztosak vagyunk benne, hogy mindenki megtalálja a neki tetsző fogást, mely garantáltan a minőség jegyében készül.

A bár igen fontos szerepet tölt be az étterem életében, nem egy klasszikus értelemben vett étteremi bár, hanem egy különálló egység, egy különleges, a legmagasabb szintű bárkultúrára szakosodott, a bárélet neves képviselőinek vezetésével működtetett sziget. Pap Márk, Ádám Sándor és Szabó Gergely signature koktél alkotásai egytől egyig tervezőik kreatív fantáziáját, elkötelezett szakmai tudását valamint a bárkultúra folyamatosan fejlődő világát ötvözik és hordozzák magukban. A különös precizitással megalkotott italok mindegyike izgalmasan játszik az érzékeinkkel, a már ismert ízektől, az igéző és új szintre emelő, parfümök által inspirált illatjegyekig – jó a szlogen : „ Merd felszabadítani a kíváncsiságodat!”.

Az étterem egy teljesen különálló rendezvényteremmel is büszkélkedhet, mely 80- 100 fő kapacitással rendelkezik, kíváló helyszín a belváros szívében egy grandiózus szülinapra, esküvőre, céges rendezvények lebonyolítására is. Tavasztól business menüvel is várják a vendégeket, illetve street kitchennel is bővül az étterem, így aki tényleg gyorsan szeretne finom ételhez jutni, az akár kézben is elviheti a minőségi street food ételeket.

Mesés elhelyezkedése a Bazilikával szemben, a panoráma terasz, ahonnan mindebben gyönyörködhetünk is és az egyedi bár részleg, ahol különleges italok várják a vendégeket igazán egyedivé teszik a La Fabbricát, és meg kell említenünk, hogy az első olyan étterem, ahol teljesen elkülönítve tudják a gluténérzékenyeknek és cöliákiásoknak az ételeket elkészíteni, mely igazi kuriózum még jelenleg!

Fotók forrása: Fabbrica; Pomo d’oro

Szerző: Szabó Lilla, Utadon.hu

Gianni – Via Italia – La Fabbrica

121A4704
Olaszborbarbudapest másolat
BT_20180918_PomoDoro_076-Edit
BT_20180918_PomoDoro_126-HDR
csoportkép
D06A9262
D06A9245
121A4686
121A4719
121A4733
Fabbrica03
Fabbrica02
Fabbrica07
Fabbrica04
Fabbrica
Fabbrica06
Fabbrica05
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...