Április végén indult a „Europe at Home” elnevezésű online projekt, melyben 14 Európa Kulturális Fővárosa fotóművészei és írói vesznek részt. Az alkotók fényképeken és esszéken keresztül mutatják meg a covid-19 okozta szokatlan élethelyzeteket. 

Bár világszerte kisebb-nagyobb lazítások mellett újra indulhat az élet, a lakosság jelentős része még mindig az otthonába zárva tölti napjait. A kulturális terek nyitására és a tömegrendezvényekre szinte még mindenhol hónapokat kell várni. A portugáliai Faro, a 2027-es év Európa Kulturális Fővárosa cím egyik várományosa 13 másik településsel karöltve hívta életre az „Europe at Home” projektet. A résztvevő városok fotóművészeket és írókat kértek fel, hogy képeiken és gondolataikon keresztül láthassuk ezeket a – reméljük, soha vissza nem térő – pillanatokat, amikor egymástól elzárva élünk. 

A projektben jövőbeni, jelenlegi és múltbéli Európa Kulturális Fővárosok vesznek részt. Mivel 2023-ban Veszprém és a Balaton viselheti majd a címet, a www.europeathome.eu oldalon Gáspár Gábor fotógráfus képei és Kilián László író alkotása angol és magyar nyelven is megtekinthető.

A projekt az indulása után nyílt mozgalommá válik, így bármelyik európai város és magánemberek is csatlakozhatnak hozzá a #europeathome hashtag használatával. 

A projektet indító Európa Kulturális Fővárosai:

 Bodø (Norvégia); Chemnitz (Németország); Esch-sur-Alzette (Luxemburg); Faro (Portugália); Kaunas (Litvánia); Leeuwarden (Hollandia); Újvidék (Szerbia); Oulu (Finnország); Piran (Szlovénia); Plovdiv (Bulgária); San Sebastian (Baszkföld / Spanyolország); Tartu (Észtország); Valletta (Málta) és Veszprém (Magyarország).

Daily life corona virus covid-19 Luxemburg