Közösségi összefogással Óbudán, a Virágnyereg út rézsűjén alakította ki Magyarország első közösségi méhlegelőjét a környezettudatos gondolkodás elterjesztéséért, a fenntartható környezetért és az élhető jövőért küzdő Ébredj! mozgalom és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata. 2020. június 27-én szombaton és 28-án vasárnap a lakosság aktivizálásával épült fel az első „Élet-sziget”. Összesen 25 féle őshonos növényt ültettek, melyek között búzavirág, zsálya- és cickafark-félék, lóhere, pipacs, sőt harangvirág is.

Családok bevonásával egy egész évben virágzó vadvirágos rétet alakítottak ki – mondta el Burány Ferenc, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat alpolgármestere és Stromajer Andrea, az Ébredj! mozgalom vezetője. A most kialakított közösségi méhlegelőnek elsőként az országban Óbuda-Békásmegyeri Önkormányzata biztosított helyet és forrást, melynek keretében az őshonos virágfajok elültetésre kerülhettek.
Mindannyian arra törekedtek, hogy a családokon keresztül a legkisebbek körében is elszórják a környezettudatos gondolkodás első magvait: a gyerekek kézműves foglalkozásokon, méhecskehotelek elkészítésével kapcsolódtak be a munkába.
Az Ébredj! ökoszisztémában gondolkodik, ezért nem csak egy-egy fát ültetnének el, hanem olyan természetes életközösségeket hoznak létre, amelyek egymásra hatva fejlődnek, és egyben élőhelyül szolgálnak az állatok számára. Fák, cserjék, aljnövényzet, vadvirágok, állatok közösségét álmodták meg, melyek egymással szimbiózisban élve biztosíthatnak egy élhető jövőt – zárta mondandóját a vezető.
Az Ébredj! mozgalomhoz az Élet-szigetek program nagykövetként csatlakozott Papadimitriu Athina is. A színésznő videóüzenetében jelölte a ki a program célját és hitvallását: „A természet nem ismeri a magányt, a természet nem ismeri az egyedüllétet. A természetben az állatok és a növények együtt, közösségben fejlődnek és élnek. Pontosan tudják – nem úgy, mint mi emberek-, hogy egymásra vagyunk utalva. Ilyen erdőket, ilyen ökoszisztéma társulásokat, ilyen egészében virágzó, vadvirágos réteket szeretnénk létrehozni az Ébredj! mozgalom keretében. Tarts velünk!”

ÚJABB ÉLET-SZIGETEK MINDEN MEGYÉBEN

Az Ébredj! a fővárosi nyitó megmozdulás után minden megyében méhlegelőket hozna létre. Megyénként két-három Élet-sziget születhet a jövőben. A mozgalom ehhez igyekszik bevonni a településeket, mivel szerintük a méhlegelők csak megyei és városi szintű közösségi összefogással jöhetnek létre. Ehhez mozgósítani szeretnék a környezettudatos, gyermekeik jövőjéért felelősséget érző szülői és nagyszülői közösségeket is. Az Ébredj! fontosnak tartja, hogy a helyi közösségek és vezetők közös munkájával jöjjenek létre a méhlegelők, melyek tudatosíthatják a beporzók szerepének és életünkre gyakorolt hatásának jelentőségét.

PARTNEREKET, SEGÍTŐKET VÁRNAK A PROGRAMHOZ

A program sikerét nagyban segíthetik olyan támogató, a fiatalok jövőjéért felelősséget érző és vállaló önkormányzatok, akik szívesen alakítanának ki hasonló vadvirágos legelőket. Ilyen volt az első méhlegelő megalkotása mellett kiálló Óbuda-Békásmegyeri Önkormányzat. Keresnek méhlegelőnek felajánlott területeket is. A méhlegelők elterjesztéséhez nagy segítséget nyújthatnak környezettudatosan gondolkodó, a környezet- és természetvédelmi értékeket kiemelten kezelő vállalatok is. Ha valaki csatlakozna a mozgalomhoz, akkor megteheti a www.facebook.com/ebredj.hu oldalon, és emailben is érdeklődhet, az ebredj@ebredj.hu címen.

BÁRKI KÉSZÍTHET MÉHLEGELŐT

A mozgalom további célja, hogy ráébresszék az embereket, hogy bárki tehet a környezetéért, hiszen akinek kertje van, az méhlegelőt is kialakíthat. Ráadásul ehhez pénzre sincs szükség, elegendő az is, ha valaki nem nyírja le a pár centi magasra megnőtt pázsitot, és hagyja, hogy megtelepedjenek a vadvirágok, amiket előszeretettel látogatnak a méhek.

www.facebook.com/ebredj.hu
www.ebredj.hu