A Zempléni-hegység lábainál fekvő, barackfák és sudár feketefenyők öleléséből magasba emelkedő, sziklára épített romantikus lovagvár különleges környezetben, gyönyörű panorámával várja vendégeit. 

A legenda szerint hét tündér, hét kérője, kerek hét esztendeig építette Boldogkő várát IV. Béla magyar király uralkodásának idején. Történt, hogy a muhi csata után Bodó aszalómester bújtatta el a tatárok elől errefelé menekülő királyt, majd saját lovát is felajánlotta az uralkodónak. Mikor a tatárok elhagyták Magyarországot, s a király visszatért, Bodó ismét segített: hét szekér aszalt gyümölcsöt vitt fel az éhínséggel küszködő Budára, a szekerek bakjára pedig hét tündérszép lányát ültette. A király nem maradt hálátlan: Bodónak adományozta Aszaló és Bodolló községeket, valamint a környéküket, fel egészen a Zempléni hegyekig. Az uralkodó azonban azt is kikötötte, hogy cserébe egy erős várat kell építenie. Hogy segítsenek apjukon, leányai csak olyan kérőknek ígérték kezüket, akik hajlandók voltak egy-egy évig építeni Bodó erősségét. Hét év alatt fel is épült a vár, amelyet kezdetben Bodókőnek hívtak. A hét tündér esküvőjét egyszerre tartották Bodókő várában, ekkor a jelen lévő király így rendelkezett: „E vár ezután Boldogkőnek neveztessék, mivel a hét szép leány, a hét tündér itt volt a legboldogabb”.

Oroszlánszikla
Élje át a várőrség mindennapjait, sétáljon ki a palánkkal védett Oroszlánsziklára, amelyről az egész Hernád-völgy szemmel tartható.

Kilátó a toronyban
A vár legmagasabb pontja az északi oldalon található háromszögletű torony teteje. A tetőn üvegpadlóval ellátott kilátó kínál szédítő perspektívát a közeli Cserákra, a Tóhegy zöldellő fáira és a Magoska vonulataira.

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSOK
Boldogkő várában egész évben régészeti- és hadtörténeti kiállítás, pénztörténeti kiállítás, zászló- és címerkiállítás, a várpincében kovácsműhely és börtön várja a látogatókat.

Ólomkatona kiállítás
Közép-Európa legnagyobb ólomkatona kiállítása lenyűgöző részletességgel, hatalmas terepasztalokon eleveníti fel a magyar történelem nevezetes csatáit.

GARANTÁLT HÉTVÉGI PROGRAMOK:

Április 1- október 28-ig minden szombaton, vasárnap és ünnepnapokon
10, 12, 14, 15 és 17 órakor:
JELMEZES TÁRLATVEZETÉS
Első Anjou uralkodónk, Károly Róbert uralmának megerősítése érdekében rengeteg harcot vívott a hatalomra törő kiskirályokkal. Az 1312. évi győzedelmes, Csák Máté seregei ellen vívott rozgonyi csatát követően Drugeth Fülöp, a király nápolyi származású nevelője és hű támogatója vette birtokba Boldogkő várát. A különleges tárlatvezetés során Fülöp unokahúga, nemes Drugeth Mária és Barka udvarhölgy invitál időutazásra, amelynek során a látogatók megismerkednek a hét tündér legendájával, a kővárat építtető IV. Béla korával, Anjou királyainkkal, a hamis pénz verésének fortélyaival, vagy a rablólovagokként is hírhedtté vált Bebek-család történetével.

Április 1 – október 28-ig minden szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 11, 13 és 16 órakor
KÓBORLOVAGOK – LOVAGI PÁRBAJ
Magyarország egyik legszínvonalasabb, könnyed humorral, tréfás párbeszédekkel fűszerezett lovagi párbaj előadása. A Kóborlovagok több ezer sikeres párbajjal a hátuk mögött, elsöprő lendülettel és utánozhatatlan eleganciával vívnak egy- és kétkezes lovagi karddal, valamint félelmetes sújtófegyverekkel, a hírhedt láncos buzogánnyal és a csatabárddal. A csattanós történet végén a jelentkező bátor ifjak közül – a megpróbáltatásokat követően – apródot is avatnak!

Április 1 – október 28-ig minden szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 10 – 17 óráig
FEGYVERTAPOGATÓ
A lovagi bemutatón látott kardokat, sújtófegyvereket kézbe is vehetik, a láncfátylat, sisakot, páncélt fel is próbálhatják a látogatók. A hóhér pallosa azonban nem játék, a lefejezések mellett Setét Lajos alkalmanként kínzást, akasztást is vállal!

Gönci Barack Vigasság

A Zemplén legédesebb hungarikuma ismét összehozza egy hétvégére a helyieket és a távolról érkezőket. Mindazok, akik 2018. július 6-7. között Boldogkőváralja felé veszik az irányt, töményen kapják a finomságokat és a programokat a Gönci Barack Vigasságon. A pálinkák, lekvárok, szörpök, koktélok, édességek mellé koncerteket, családi programokat kaphatunk, és mostantól az egészségtudatos szemlélet és az összefogás is erősödik.

A két napos fesztivál fő helyszíne Boldogkő vára a maga középkori hangulatával, illetve a Bestillo Pálinkák háza, valamint a Terra-Boldogkő látványpince is szélesre tárja kapuit a kóstolni vágyók és a pálinkafőzés iránt érdeklődők számára. Itt az éttermek barackos kínálatából is megjelenik néhány egyedi finomság.  

Délutánonként, esténként koncertek kísérik a kóstolást. A megfelelő ízkombinációk felfedezéséhez a várbeli nagyszínpadon segítséget nyújt az indie-popot játszó Blahalousiana, a Magashegyi Underground, illetve Gájer Bálint. Szombaton pedig többek közt a Tárkány művek, a Folow the Flow és Hobo szórakoztatja a fesztiválozókat.  

Fotó és szöveg: Vass Adrienn