Az internetes szavazáson a legtöbb jelölést kapott faj, és így a 2020. év rovara a tavaszi álganéjtúró.

2020-ra is három rovarfaj közül lehetett választani. Közös bennük a lebontó tevékenység – jelöltjeink mindannyian e létfontosságú, mégis kevés figyelmet kapó feladatkör szakértői voltak.

A Föld rovarfajainak nagyobb része eleven növényekkel táplálkozik, de igen sok közöttük a ragadozó és az élősködő is. Van azonban egy csoport, amely talán még az előzőekénél is fontosabb, és fajszámuk is jelentős, százezres nagyságrendű. Ők tüntetik el más élőlények elhalt maradványait – a korhadt fát, a lehullott avart, a trágyát és a tetemeket. Ezekből az anyagokból folyamatosan óriási mennyiség keletkezik, ami a lebontó rovarok nélkül – csak a baktériumokra és a gombákra hagyatkozva – szinte élhetetlenné tenné a Földet.

Bár ezek a rovarok sokak figyelmét elkerülik, szépségük és érdekes életmódjuk nem marad el más csoportokétól. Idei jelöltjeink tehát az ezüstös ősrovar, a selymes döglégy és a tavaszi álganéjtúró voltak.

“Az álganajtúró-félék vagy álganéjtúró-félék (Geotrupidae) a rovarok (Insecta) osztályába, a bogarak (Coleoptera) rendjébeés a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjébe tartozó család. A családot néha csajkóféléknek is nevezik, ez azonban helytelen, mert a csajkók csak a Lethrus nembe tartozó fajok.

A Geotrupinae és a Taurocerastinae alcsaládok fajai trágyaevők, mindenevők vagy dögevők. Lárváik számára alagutakat fúrnak a talajba, amelybe különösebb előkészítés nélkül táplálékot tömködnek. A lárvák ebben fejlődnek. A csajkók (Lethrinae) növényevők. Az imágók szintén mély csöveket ásnak a talajba. A hímek levéldarabokat vágnak le, amelyeket a nőstények a járatok végén lévő kamrákban felhalmoznak. A lárvák az erjedő levéltömegben fejlődnek.”

Wikipédia

Bővebben itt olvashattok a szavazásról és a nyertesről:

https://mttmuzeum.blog.hu