A budai oldal gasztronómiai miliője nyilvánvalóan teljesen más, mint a pesti oldalé, nem is lehet másként, legfőképpen egy olyan részen, mint a második kerület csendes részén fekvő Pasaréten. Budán lakni világnézet, étkezni pedig élmény, főleg akkor, ha rábukkanunk olyan kis csodákra, mint az Alessio.

Hűvösvölgy nappalija az otthonos, családias légköréről és finom olasz konyhájáról híres, immáron kilenc éve nyitott a környéken igen ismert Alex Cukrászda helyén. S ahogy egy otthonnak egy női kéz adja a melegét, nem meglepő módon az Alessio háziasszonya, Totth Krisztina keze munkája, törődése, jelenléte teszi olyan családiassá, meleg toszkán hangulatúvá az éttermet, hogy tényleg olyan ide bejönni, mintha haza mennénk.

Persze azért ez akkor igaz teljesen, ha van egy saját séfünk, aki olyan csodás olasz fogásokkal kápráztat el bennünket, mint amilyeneket itt ehetünk. Szerencsére mára már a minőségi olasz konyha bőven túllépett a megszokott pasta&pizza vonalon, így van ez az Alessio-ban is. A minőségi konyha alapja a minőségi alapanyag, s mivel Kriszta fanatikus piacra járó, természetes volt, hogy bár sok helyről szerzik be az árut és ez nyilván nehezíti a vásárlást, mégis a legjobb minőség kedvéért csak a legjobb alapanyagok kerülhetnek be a konyhára. Biopiacok, külön felkutatott magyarországi őstermelőktől beszerzett termékek mellett, háromszor érkezik friss hal, így tudják elkerülni a fagyasztott áruk gyengébb minőségét.

Nem csoda, hogy szinte mindig teltház van – érdemes időben asztalt foglalni-, az viszont külön helyi érdekesség, hogy a vendégek legalább 85%-a törzsvendég, ami azt jelenti, hogy folyamatos megújulást kell az étteremnek prezentálnia. Ezért mindig van napi ajánlat az állandó étlap mellett, mely egyébként szezonálisan megújuló étkekkel bővül folyamatosan.

Reggel nyolc órától várják hétköznap (hétvégén kilenctől) a vendégeket, szendvicsek, croissant-ok és természetesen házitojásból készült reggelik sora várja a reggelizőket, a bundáskenyér, mint személyes kedvencem igazán vidám kezdése lehet egy napnak. A kávé mindig egy sarkalatos pontja egy jó étteremnek, legfőképpen, ha az egy olasz étterem. Olaszországban szeretik az erősebben pörkölt ízvilágot, így ehhez a
hagyományhoz híven egy modenai családi manufaktúra feketéjét szürcsölgethetjük, a Cagliari család L’antico kávéja erős, robosztus, mégis lágy íze biztosan minden kávé szerető embernek ízleni fog.

Egy étterem életében mégis talán az ebédtől kezdődik az időszámítás. Már az előételek választéka is igen bőséges, házikrémek, az elmaradhatatlan bruschetta, buffala mozarella és tengeri herkentyűk, gondolom nem vagyok egyedül azzal az érzéssel, hogy legszívesebben mind végig kóstolnám azonnal. Ám ha ezt megtenném, biztosan nem maradna hely az isteni házilag készített tészta ételeknek, melyek a töltöttől az egyszerűbbekig szintén nagy választékot kínálnak.

Az már csak természetes, hogy olasz lisztből készítik, ennek azért van jelentősége, mert teljesen más az ottani gabona sikér tartalma, mint az itthon kaphatóé, valószínűleg ez is a titka az igazi olasz tésztának vagy pizzának. Mert természetesen pizza is rendelhető és ebben sem fogunk csalódni, az az igazi vékony tésztás, abbahagyhatatlan fajta, ám aki szénhidrátkímélő étrendet követ, annak ott vannak a kiváló hús- és halételek illetve rizottók sora.

Gluténérzékenyekre is felkészültek, bár annak a tésztáját nem itt készítik, hiszen a szigorú szabályok miatt ez lehetetlen lenne, de elérhető és az is nagyon finom. Kriszta büszkén említi az itallapot, az összes magyarországi borvidék borai megtalálhatók rajta, ám aki megkóstolná más országok borait, bőségesen válogathat olasz és osztrák borokból is. Természetes, hogy van prosecco is, a rövidital választékban pedig whiskey- és rumkülönlegességek is megtalálhatók.

A borászatokkal nagyon szoros kapcsolatot ápolnak, minden hónapban van egy borvacsora, legutóbb a St.Andrea pincészet boraiból volt válogatás, méghozzá olyanokból, melyeket forgalomban nem is lehet vásárolni, olyan különlegesek.

Januárban Bock kóstoló lesz, érdemes a facebook oldalukon követni az eseményeket, hogy ne maradjunk le, hamar betelnek a programok. És persze Karácsony közeledtével rendelhető karácsonyi menüvel segítik a háziasszonyok munkáját, töltött káposzta, halászlé és kocsonya rendelhető december 19-ig, melyet a tulajdonosok személyesen adnak át december 24-én a vendégeknek.

Reggeli, ebéd, vacsora – mi biztos gyakran vendégei leszünk az Alessio-nak és arra bíztatunk mindenkit, aki még nem tette volna, próbálja ki, ha egy igazán finom olasz étterembe szeretne elmenni Budán!