A Káli-medence nem csak páratlan látvánnyal bír, sokszínű, izgalmas és minden évszakban tartogat számunkra meglepetést. Felfedezése egyedi élmény, legyen szó egy kis hajózásról a Balaton vizén, barangolásról a bazalt dombságok között, összejövetelekről a barátokkal egy kalandos napon vagy hétvégén, a legújabb finomságok kóstolásáról bisztrókban, kávézókban vagy pincészetekben, mind megunhatatlanná teszik mesés térségünket.
A Káli-medence a Balaton felvidéki Nemzeti park legszebb része. Múltja és jelene egyszerre teszi egyedülálló látnivalóvá történelmi, geológiai, falusi turisztikai és gasztrokulturális szempontból is.

Változatos és dús természeti adottságai minden érzékünkre hatnak egyszerre és külön, nincs ember a földön, aki ne érezné e különleges táj megfogó szépségét.Nem elég képekről megismerni, fel kell mászni a dombokra, meg kell ismernitanösvényeit, meg kell kóstolni remekbeszabott borait, ízlelni a természet táplálta étkeit. Nem lehet betelni vele, a Káli-medence egész évben a kalandokhelyszíne, melyek egyre várnak, hogy megismerjük őket.

A medence belsejében is ritka értékű geológiai képződményeket találunk szélformálta bazaltszobrokat, bazaltorgonákat, kőtengereket, melyek meglá- togatását kiépített túra útvonalak és tanösvények segítik.
A Theodóra Tanösvény A Káli-medence belsejének földtani, víztani, zoológiai és botanikai értékeit mutatja be, gyalogosan is kellemesen bejárható 8 km-es útvonal egész évben ingyenesen látogatható.

A Káli-medence kis falvai legalább annyi látnivalót szolgáltatnak, mint atermészeti környezet. A területen már a rómaiak is megtelepedtek, erről a kékkútiemlékek tanúskodnak. Ma apró, megújuló falvak, kis pincék, rendben tartott,évszázados parasztházak, vízimalmok jellemzik a tájat. Híresek a szőlőtermelésés a borászat római korig visszanyúló emlékei.

Nézzétek meg filmünket a Káli-medencéről:

A Káli-medencét biciklivel is be lehet járni, bár előfordulhat, hogy párszáz méterentolni kell a kerékpárt, a csodás helyszín minden apróbb kellemetlenségért kárpótol.A Káli8-as név is jelzi, a túra fővonala két egymásba kapcsolódó körből áll, amiket különböző kitérőkkel variálni is lehet. A két kör találkozópontja a Káli-medence szívében lévő Köveskál község. Az innen induló északkeleti kört Köveskál, Monoszló és Balatonhenyealkotja, ez a kisebbik fele a teljes túrának. Kitérőknélkül mintegy 13 kilométeres, A nyugati, délnyugati felét alkotó kör kicsit nagyobb és változatosabb. Köveskál mellett ez Szentbékkállát, Mindszentkállát, Salföl-det, Kékkutat és Kővágóörsötkapcsolja össze. Az alapszakasz mintegy 25 kilométeres.

Minden évet hagyományteremtő Furmint Napokkal kezdenek, melynek lényege, hogy a helyi pincészetek bemutathassák a medence legjobb vendéglátó helyeinkiváló boraikat, így az érdeklődők azt is megtapasztalhatják, hogy a téli pihenésugyanolyan érdekes itt, mint a többi évszakban.

Badacsonyban a 2018-ban is megrendezett Borbarangolás keretében januártól20-tól június 9-ig lehetőség nyílik tizenhat badacsonyi borászat és négy étterem összesen mintegy 133 különböző borát végig kóstolni, a szombatonként megren- dezett „borbarangolások” keretében.