Három izgalmas művészeti sétát ajánl a látogatóknak a Bartók Béla Boulevard az Eleven Ősz keretében, szeptember 25-én és 26-án, ahol középpontba kerül a helytörténet. A Bartók Béla Boulevard nagyszerű helyeinek különleges, egyedien az Eleven Ősz alkalmára kialakított kulturális, gasztró- és workshopkínálatát és egyben ajánlatát ismerhetjük meg az utca szolgáltatóinak összefogásával született kuponfüzet által: Az Eleven Ősz Fesztivál keretében ugyanis az „utca” rendkívüli módon egy közös ajánlattal is megörvendezteti a térrész, így a Bartók és környéke iránt elkötelezetteket, avagy az utca szerelmeseit.

Újbuda kanyargós utcái, terei, kávéházai telis-tele vannak ugyanis irodalmi, kulturális örökséggel, történetekkel. Az Eleven Ősz Fesztivál keretében ezeket járhatjuk végig Juhász Anna segítségével! A 10 éves Irodalmi Szalon és Újbuda így közös irodalmi sétája során nemcsak kerületünk nevezetes helyszíneit és történeteit ismerhetjük meg jobban, de az irodalmi műveket is. Épp 100 éve, 1920-ban “költözött” ugyanis a XI. kerületbe az irodalom, amikor a Verpeléti úton lakó, legendás Böhm Aranka összeházasodott Karinthy Frigyessel. A Hadik Kávéház innentől kezdve megtelt élettel – és írókkal, de a kerületben Kosztolányi Dezső, Ottlik Géza, Illés Endre, Csontváry Kosztka Tivadar, Zelk Zoltán vagy Móricz Zsigmond kötődései is jelentősek. Az Irodalmi Séta alkalmával bejárjuk az irodalmilag fontos helyszíneket, egy-egy állomáson találkozunk vendégekkel, így Barabás Richárd kulturális alpolgármesterrel is, kapcsolódó műveket hallgathatunk és rejtvényes kvízt is megoldunk – a végállomáson (a Tranzit Caféban) pedig a finom üditők mellett megpihenve az értékes nyeremények (belépőjegyek, könyvcsomagok) is kisorsolásra kerülnek! Tartsatok velünk, járjuk be irodalommal Újbudát! A séta debütálása az Eleven Ősz Fesztivál.

A BBB Anno helytörténeti séta kétszer is felkerült a programra a nagy érdeklődés miatt: a Szent Gellért tértől a volt Bartók Moziig húsz helyszínt járhatunk végig a Bartók Béla Boulevard-on. Kiderül, hogy hol volt a szüzek fürdője, milyen híres emberek laktak a Gellért Szállóban, vagy hogy miért járt Kaiser úr, a Hadik Kávéház tulajdonosa a bíróságra? Megszámoljuk a régi mozikat, és megtudjuk, hogyan udvarolt Karinthy Frigyes a Hadik-tulajdonos feleségének, na meg Böhm Arankának.

Folytatódik továbbá az 1 művész 1 porta elnevezésű kezdeményezés a Bartók Béla Boulevard-on, az Eleven Ősz Fesztivál keretében, ahol is a fesztivál idejére az utca szolgáltatói egy-egy művész bemutatkozására adnak lehetőséget. Várnak például minket szeptember 25-én a Vitrin showroomba a RURAL EXPLORER elnevezésű konceptuális installáció megnyitójára, amely a tájépítészként diplomázott Zsigmond György növény- és kerámiainstallációinak és a fashion designerként végzett Zsigmond Dóra ruhadarabjainak kapcsolatát és hátterét mutatja be. A Bor és Kézművesben pedig Tóth Annamária Terek hálózata, installáció című munkáját lehet megtekinteni. Itt az egymásba fonódó terek hálózatába invitálják a nézőt. Az utcáról nézve a kirakat üvegén át egy belső térbe kerülünk, amelyből egy újabb ablakon keresztül kilátás nyílik egy eddig nem látott kertre. Egy festmény nézésekor ismert és ismeretlen tereink körforgása elindul, a műalkotás új világokat nyit meg, s mindez folytatódik a képzeletünkben. A Faur Zsófi Galériában Forrai Ferenc Négyszöglet – Budapest című munkáját tekinthetjük meg, ahol a négyszöglet az összetartozást jelző szimbolika. A munka a nemzetek és a kultúrák hovatartozását, azonosságát a sorozat formákból és színekből szerveződő sajátos kódrendszerén, városainkat az irodalmán keresztül teremti meg a művész. A kiállítások mellett köztéri installációkban is bővelkedik az Eleven Ősz programja, a Gárdonyi téren Kele Juci és Viczay András MeditÁllj című munkája azt üzeni: „Rohan az idő, vele rohanunk mi is. Aztán meg megáll, bújj be és meditÁllj!” Ugyanitt lesz majd Belkovits László, Robert Terkal, Kutas Bianka, Adorján Zalán és Wurk Ikona Reflect Totem című installációja, amelyben a szakrális totem oszlopok az emberi, a közösségi és a városi hálózatok viszonyára reflektálnak.

A Bartók Béla nagyszerű helyeit ismerhetjük meg az utca szolgáltatóinak összefogásával született kuponfüzettel is: az Eleven Ősz Fesztivál keretében ugyanis közös ajánlattal örvendeztetik meg a kultúra és a gasztronómia szerelmeseit. A 3.000 forintos kuponfüzetből három jegyet téphet ki a látogató, így megtapasztalva az ízek, a művészetek és a színpad varázsát: a #falatnyiBartók jeggyel a gasztronómiai kínálatból, a #szorgosBartók kuponnal a művészeti workshopokon vehetünk részt, a #dallamosBartók jeggyel pedig izgalmas előadások között válogathat az, aki megvásárolja a kuponfüzetet. Például megkóstolná a Bajors perecet a Béla Bár koncertje előtt, vagy meghallgatna egy csak Önnek szavalt verset a finom kávéja mellé, majd elkészítené a saját söralapanyagát. Esetleg egy izgalmas workshopon készítené el gyermekével saját készítésű ajándéktárgyát, miután együtt nézték meg a Ricotta, mese a barátságról című előadást? Akkor nálunk a helye! 

Az ELEVEN ŐSZ keretében a sokszínű helyi vállalkozások, izgalmas művészeti programot kínáló galériák, az ínycsiklandozó falatokat felszolgáló éttermek, a hangulatos borozók és kávézók forgalmas utcából igazi közösséggé varázsolják a Bartók Béla Boulevardot. Teszik mindezt a hely szelleméhez méltón, hiszen ne feledjük, hogy egykoron olyan nagy nevek, mint Kosztolányi vagy Karinthy is itt töltötték szabadidejüket, itt merítettek ihletet az alkotáshoz. Azóta indultak már innen új irányokat mutató irodalmi programok, vagy éppen határokon átívelő kiállítások, és ma már a hangulatos nyári esték is nehezen elképzelhetők a Bartók Béla nyüzsgő forgataga nélkül. 

A Bartók Béla út ünnepét, az Eleven Őszt a Kulturális Tizenegy Egyesület szervezi a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Az esemény fővédnöke Újbuda polgármestere, dr. László Imre, védnöke pedig alpolgármestere, Barabás Richárd.