Földig rombolták Balatonfüred egyik ikonikus épületét, az arácsi városrészen, a Kisfaludy strand közelében található Brázay-villát. A február második felében kezdett pusztításnak napjainkban a befejező fázisa zajlik, porrá darálják az egyemeletes épület utolsó köveit is, hogy nyoma se maradjon.

A villát a sósborszeszgyártás kapcsán híressé és gazdaggá vált Brázay Kálmán fia, a szintén gyáros Brázay Zoltán építette 1938-ban a Balaton felé lejtő közel 4 hektáros telkére. A villa történetének fontos eseménye volt, hogy Tüdős Klára rendező, Eiben István és Makay Ádám operatőr itt forgatta a Fény és árnyék című filmet 1943-ban. A szerepeket többek között Bulla Elma, Ajtay Andor játszotta, de szerepelt Brázay Zoltán egyik lánya, Doris is.

Állítólag a forgatás kapcsán állították a villa alatt a part közelében ma is látható oszlopot, amiből később Kurutz Károly 2006-ban az “Oroszlán a tengeren” című szobrot formázta.

A villát a második világháború után államosították, majd pártüdülő lett belőle. Egyes térképeken ma is Kádár-villa néven jelzik. Hogy Kádár János valójában járt-e itt, többen vitatják, de arra néhányan ma is emlékeznek, hogy Aczél György, Maróthy László, Grósz Károly élvezte a villa és a kert szépségét, csendjét – ami akkor még megvolt.


A zöldben megbújó Brázay-villa a Google Earth 2018-as műholdfotóján

A közel négy hektáros terület a Brázay-villával és más épületekkel az ezredforduló után került az önkormányzathoz. 2007-től próbáltak hasznosítási lehetőséget keresni a lepusztult épületnek és a különleges értékű területnek. Az akkori képviselők emlékei szerint ötcsillagos hotelt szerettek volna építtetni valamilyen befektetővel.

Zárt üléseken tárgyalt pályázati kiírás, majd elbírálás után az akkor még Barna Tiborhoz kötődő Brázay Invest Kft. nyerte el a terület hasznosítási lehetőségét. A telek felső harmadának határán elhelyezkedő villa mindig is megőrzendő, felújítandó épületként szerepelt a nyilvános tervekben.

Ez utóbbi lehetőséget erősíti, hogy a Brázay-villa a későbbiekben többször felújítandó épületként szerepelt a nyilvános dokumentumokban. Az önkormányzat honlapján a későbbiekben sok dokumentum említi a Brázay-villát és a hozzátartozó telket, de ezek az említések túlnyomó részben arról szólnak, hogy a képviselők egy zárt ülésen döntöttek valamiről. A döntésekről szóló bejelentések csak a döntések tényét tartalmazzák. Legfeljebb néhány információ morzsa került be egyes dokumentumokba.

Már az első években megjelentek olyan elképzelések is, hogy a kereskedelmi szálláshelyek mellett – helyett – apartmanokat is építhetnének. De ekkor még ezeket is a terület villától délre eső részére tervezték, ahogy az látható és olvasható a Vincze and László Építésziroda által 2014-ben készített  Green Resort Balatonfüred-Brázay Villa című koncepciótervben is.

“Balatonfüred keleti részén található néhai Brázay Zoltán likőrgyáros villája majd 4 ha -os területen… A területet három részre tagoltuk. 
Felső részen öregek otthona valósulhatna meg a fejlesztés későbbi ütemében.  A Brázay villa felújításával, rekonstrukciójával egy szolgáltató ház és park kiépítése tervezett a következő építési ütemben. A Green Resort apartman házak a fejlesztés első ütemében jönnek létre, a jelen koncepció tárgya ezen beépítés átgondolása, javaslattétele” – írták.


Az Oroszlán a tengeren – mostanra a Brázay-villáról egyedüli emlékként maradt – Fotó: Győrffy Árpád

A Brázay-villa, illetve a telek beépítése az elmúlt másfél évben többször szerepelt a füredi képviselő-testület előtt. Amiről nyilvánosan is tudhattunk, az a Brázay Invest Kft. kérése volt, “hogy a beépíthetőség 50%-ában legyen lehetőség lakáscélú építésre”. Az önkormányzat ezt úgy tartotta elfogadhatónak, hogy előírta: “a területen létesítésre kerülő szintterület legalább 50%-án szállás funkciót kelljen elhelyezni”.

Közben módosult a Brázay Invest Kft. tulajdonosi köre. Ahogy a jól informált helyiek fogalmaztak: “a Barnát kinyomta a Lőrinc”. A hivatalos iratok ezt nem támasztják alá. A cégjegyzék szerint 2019 januárja óta a Kft. több mint 50 százaléka a jászberényi Birgés Tiboré, mellette még tulajdonos az ugyancsak jászberényi Pintér Judit és a füredi Czigle János.

Forrás: balatontipp.hu